یاداشتی از محمد هاشم زمانی

  ضرورت معرفی سیمای واقعی و سیره علمی و عملی اندیشمندان تشیع به جامعه یک رسالت تاریخی برای دست‌اندرکاران مراکز حوزوی است.

همه فضلاء و طلاب وظیفه دارند در هر جایی که زندگی می‌کنند و در هر دستگاه و نهادی که مشغول به فعالیت هستند به سیره و سبک عالمان گذشته رفتار کنند.

امروزه با کمک فضای مجازی، دشمن تشیع و روحانیت برای تخریب جایگاه روحانیت، که رکن هدایت و دعوت مردم به‌سوی خداوند هستند؛ تمام تلاش خود را به‌کار می‌بندد.

 از ادورا گذشته تاریخی این نمونه‌ها وجود داشته تا دروغ‌ها، شایعات، تبلیغات  مدرن در روزگار ما.

 بنابراین کاری که در مقابل ما باید انجام دهیم دو بخش دارد؛ یک بخش شامل سیمای واقعی و سیره علمی و عملی اندیشمندان است که ضرورت دارد به شکل‌های مختلف صورت بگیرد. در گذشته، قدمای ما با برگزاری دروس اخلاق و حضور در صحنه‌های اجتماعی و ارائه خدمات فرهنگی، اجتماعی مشغول این جهاد بودند. در روزگار ما باید به شکل تولید محصولات فرهنگی مانند فیلم‌های سینمایی، تابلوهای هنری، پادکست و محصولات تصویری برای عرضه الگوی حقیقی و چهره واقعی روحانیت خدوم به مردم استفاده شود.

آن چیزی که طلاب و فضلاء به عنوان مبلغان دین در رفتار و کردار شخصی و اجتماعی خود موظف به انجام آن هستند، تهذیب نفس و خدمات فرهنگی و اجتماعی به جامعه دینی است.

 شهروندان امروز جامعه شیعی، ادوار مختلف تاریخی را ندیده‌اند. آنان ما را به‌عنوان مدعیان مکتب تشیع می‌شناشند؛ لذا رفتار ما باید به‌گونه‌ای باشد که چهره پیامبر اکرم(ص)  و مراجع بزرگ جهان تشیع را به آنها نشان دهد. تعبیری در روایات ما مکرر آمده است که می فرماید: «کونوا لنا زیناً ولا تکونوا علینا شیناً، قولوا للناس حسنا و احفظوا السنتکم و کفوا عن الفضول و قبح القول؛» شیعیان زینت ما باشید نه باعث ملامت و سرزنش ما، با مردم نیکو سخن بگویید، و زبانتان را حفظ کنید و از زیاده ‎روی و زشت‎ گویی بازدارید.

امیرالمومنین علی(ع) فرمودند: من خود می‌دانم، انتظار هم ندارم، شما نمی‌توانید مانند علی بن ابیطالب(ع) زندگی کنید، اما با ورع، تقوا، رفتار شایسته و کردار پسندیده خود می‌توانید اندکی به ما شباهت داشته باشید.

در همین ادوار گذشته روحانیون، بزرگان و علمایی بودند که توانستند با رفتار و کردار خوبشان مردم را جذب کنند.

نشان دادن سیره علمی و عملی عالمانی مانند علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی و سایر بزرگان حوزه‌های علمیه تشیع می‌تواند به هویت ایرانی و اسلامی جامعه امروز با کمک  کند. خدمات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی این خادمان به مکتب تشیع بسیار درخشان است و اگر نبود مجاهدت‌ها و ایثار حکیمانی مانند علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی امروز  نه از عقلانیت شیعی خبری بود و نه از مناسک شیعی.

شناخت واقعی روحانیت اصیل و خدمتگذار در گرو عمل امروز  طلاب و فضلای حوزه‌های علمیه است.

توسعه دروس اخلاق، برنامه‌های معنوی و تهذیب نفس باید حاکم بر دروس  حوزه‌ها باشد.

علامه ملاعبدالله بهابادی قبل از قبول تولیت حرم امیرالمومنین یک عارف و استاد بزرگ اخلاق بود. همین باعث شد که در زمان حکمرانی توانست همه قلوب اقشار مختلف و مذاهب و اقلیت  را  به خود جذب نمایید و تصویری جدید از حکمرانی عادلانه و اخلاق محور از دولت شیعی نشان دهد.

 

 

 

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP