ویرایش دوم کتاب “بررسی و تحلیل سیرۀ علمی و عملی علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی” به قلم حسن عبدیپور، آماده نشر شد.
علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی، جامع علم و عمل، شخصیتی نخبهپرور با نفوذ معنوی و تربیتی، پرورشدهنده دانشمندانی چون شیخ بهایی، صاحب معالم و صاحب مدارک. این کتاب با بررسی زندگی، اندیشه و خدمات علامه، چهرهای را معرفی میکند که در ترویج دانش، گسترش تشیع تمدنی و فقاهتی و مبارزه با اخباریگری نقشی کلیدی داشت. ارائه چهرهای عقلانی از آموزههای دینی و تبیین رابطه بین عقل و دین از ویژگیهای برجسته اوست.
این اثر، تلاشی برای احیای یاد و نام این عالم بزرگ و معرفی او به عنوان الگویی برای نسل جدید است، بهویژه با تاکید بر اخلاقمداری در تربیت، تولید دانش، مدیریت و تعامل با مذاهب. دبیرخانه کنگره ایشان را الگویی برای نسل جدید معرفی کرده است. علامه ملاعبدالله بهابادی یزدی در دو حوزۀ شناخت علوم و مبانی فقه پویای اسلامی و شناخت مسائل حیات و جامعۀ بشری تبحری خاص داشت. وی با تبحر در دو حوزۀ یادشده وارد مبارزات سیاسی ـ اجتماعی شد و از طریق پذیرش منصب تولیت حرم مقدس علوی که در آن دوران، منصبی سیاسی بهشمار میرفت، توانست خدمات بسیاری را در جهت ترویج فرهنگ شیعه از خود بهجا بگذارد.
کتاب در چهار فصل تنظیم شده است:
فصل اول: گذری بر زندگی علامه، اساتید، شاگردان (از جمله شیخ بهایی، صاحب معالم و صاحب مدارک) و آثار ایشان.
فصل دوم: بررسی عصر صفوی و جایگاه علما در پیشبرد آن، با تأکید بر نقش علامه بهابادی و علل همگرایی علمای شیعه بهخصوص علامه ملاعبدالله بهابادی را مورد واکاوی قرار داده است.
فصل سوم: سیرۀ سیاسی-اجتماعی علامه و نقش او در مبارزه با اخباریگری در نیمۀ دوم قرن دهم بررسی میشود.
فصل چهارم: سیرۀ علمی ملاعبدالله بهابادی یزدی و نقش منطق در پیشبرد تمدن اسلامی است که در ضمن آن، مباحثی همچون سیرۀ علمی ـ اخلاقی، علل تألیف حاشیه، ویژگیهای آن، و مقایسۀ حاشیۀ ایشان با منطق مظفر به بحث گذاشته شده است.
ویژگیهای برجستۀ علامه بهابادی: اصولگرایی، اخلاقمداری، تقریب مذاهب اسلامی، انتقال میراث علمی مدرسۀ شیراز به نجف، و تلاش برای ایجاد وحدت میان مسلمانان. این اثر تلاشی است برای معرفی الگویی موفق از عالمی که توانست با جامعیت در علم و عمل، میراثی ماندگار در تاریخ اسلام به جا بگذارد و پاسداشت مقام شامخ علمای ربانی باشد.