در دیداری که با هدف قدردانی و تقویت همکاریهای علمی و فرهنگی برگزار شد، دکتر عبدیپور، دبیر علمی کنگره بینالمللی علامه ملاعبدالله یزدی، با دکتر سید نبا الحمامی، رئیس مجمع علوی تحقیقات و مطالعات اسلامی، به گفتوگو پرداختند. هدف این نشست، قدردانی از حمایتها و تلاشهای تولیت و مدیران عتبه مقدسه علویه در برگزاری موفق همایش بینالمللی علامه بود که در تاریخ ۲۹ و ۳۰ بهمنماه در دانشگاه کوفه برگزار شد. در این دیدار، دکتر عبدیپور بر اهمیت تداوم همکاریهای همهجانبه برای برگزاری نشستها و کنگرههای بینالمللی مرتبط با علامه ملاعبدالله یزدی تأکید کرد. او خواستار تقویت و توسعه این تعاملات به منظور بهبود و ارتقای سطح علمی و فرهنگی این رویدادها شد. .
حجت الاسلام الحمامی ابراز خرسندی کردند که اولین دوره این کنگره با موفقیت به کار خود پایان داده و آن را مقدمهای برای برگزاری کنگره ایران برشمردند. ایشان گفتند: “خدا را شکر که شاهد هستیم هیئت اعزامی در چند سفر به عتبات عالیات و به ویژه نجف اشرف، به زبان عربی مسلط شده و پیشرفت ایشان کاملاً مشهود است. تلاش در احیای آثار علمایی همچون علامه ملا عبدالله بهابادی یزدی که در نجف و مناطق اطراف آن حاکم بودهاند، امری ضروری و قابل توجه است. هر اثر یا تألیفی از ایشان که اکنون در دست ماست، باید مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد، به ویژه تألیفات علمایی که هنوز به درستی شناخته نشده و چاپ نرسیدهاند. بنابراین اگر هر منطقهای به شناخت علمای خود اهتمام ورزد، شاهد غنای علمی و معرفتی نسبت به علمای شیعه خواهیم بود. این نکته بسیار مهم و قابل ملاحظه است و تلاش شما در این مسیر قابل تقدیر و شایسته تحسین و تبریک است.”
ایشان همچنین افزودند: “مستندات، مدارک و نامههایی که در زمان علامه ملا عبدالله یزدی، بهویژه با توجه به سدانهداری ایشان بر عتبه مقدسه علوی در قرن 10 هجری، موجود است، میتواند به شناخت بهتر این عالم جلیل القدر کمک کند.”
حجت الاسلام الحمامی بیان کردند: "همانطور که میدانید، عثمانیها بر بسیاری از امور حکومتی و اداری تسلطخ داشتند و این وضعیت مدت زمان طولانی ادامه یافت. پس از آن، بسیاری از اسناد و مدارک متعلق به شهرها و عتبات عالیات را با خود بردند و برخی نیز از بین رفتند. اما خوشبختانه چندی است که عتبه مقدسه علویه در صدد برآمده که با کتابخانههای ترکیه ارتباط برقرار کند و هماهنگیهای لازم برای به دست آوردن بخشی از اسناد باقیمانده آن دوره و دیگر دورهها را انجام دهد. به همین جهت، مکاتباتی با کتابخانه عثمانی در استانبول و همچنین کتابخانه سلیمانیه صورت گرفته تا اسناد و مدارک مربوط به امور دینی و حوزوی شناسایی و در اختیار عتبه مقدسه علویه قرار گیرد.
غالب این کتابها و نسخهها به زبان ترکی عثمانی قدیم نوشته شدهاند و این امر میتواند پروژهای بزرگ و زمانبر را به همراه داشته باشد. خوشبختانه، عتبه علویه مقدسه قدم اول را در این زمینه برداشته و پاسخ مثبت از سوی کتابخانههای ترکیه به این درخواست دریافت شده است.
هدف ما جمعآوری این اسناد و کسب اطلاعات بیشتر درباره تاریخ و علمای خود، بهویژه علامه ملا عبدالله یزدی است. امید داریم که با بررسی و تحقیق در این اسناد، به یافتههای جدیدی دست یابیم و اطلاعات لازم جهت تکمیل فرآیند شناخت این عالم جلیلالقدر و حوزههای علمی آن دوره را در اختیار شما قرار دهیم.
این اطلاعات و اسناد میتواند شامل آثار مختلفی نظیر فرمانها، شیوههای عمران و ساختوسازها، یا آثار علمی و فرهنگی باشد که هر یک به درک بهتر از تاریخ و فرهنگ آن دوره کمک خواهد کرد.
بدیهی است که کنگره تلاش خود را در زمینههای علمی، فرهنگی و اجتماعی این دوره با دقت مورد بررسی و پژوهش قرار خواهد داد و آثار این عالم بزرگ را استخراج و پس از تحقیق به چاپ خواهد رساند. البته برای تکمیل این پروژه به اطلاعات تکمیلی و زمان بیشتری نیاز است که تلاش مستمر را میطلبد.
من بارها به اساتید و محققان مجمع علمی عتبه علویه اشاره کردهام که تلاش دبیرخانه کنگره و صبر و پافشاری ایشان در این سالها برای تحقق این کار بزرگ، واقعاً قابل تحسین و تمجید است. من به کار ایشان حسادت نمیورزم، بلکه غبطه میخورم که در این سالها شخصاً شاهد این تلاشها بودهام.
پیگیریهای مجدانه و درخواستهای مصرانه برای به دست آوردن اسناد و آثار علامه ملا عبدالله یزدی — که در فعالیتهای دستاندرکاران این کنگره مشهود است — واقعاً قابل تقدیر است و ما نیز همسو با درخواستهای ایشان، تا جایی که امکان داشته، از همکاری دریغ نکردهایم.