دکتر حسن عبدی پور، دبیر علمی كنگره جهانی بهابادی روی خط ارتباطی رادیو گفت‌وگو  حضور پیدا کرد که در ادامه متن این گفت و گو را می‌خوانیم :

*نظر رهبری درباره علامه بهابادی

حسن عبدی پور، با اشاره به تاكید رهبری نسبت به شخصیت ملاعبدالله بهابادی اظهار كرد: ایشان نكاتی را در باب شخصیت علامه مطرح كردند كه تا آن زمان برای طلاب و فضلا ناشناخته بود؛ رهبری فرمودند علامه شخصیتی نبود كه صرفا به درس و بحث بپردازد بلكه امتدادی اجتماعی پیدا كرد و در صحنه سیاسی و اجتماعی قرن دهم وارد شد و در حقیقت علامه بهابادی در تراز انقلاب اسلامی، برای ساخت متدن نوین، شخصیتی مهم است.

 

وی شخصیت علامه را به عنوان سوختِ متدنی برای ساخت الگویی مناسب در گام دوم انقلاب برشمرد و تصریح كرد: برای شناخت ملا عبداالله باید به قرن دهم باز گردیم و موقعیت‌های ۴ گانه آن زمان را بنگریم و تحولات سیاسی در ساختار حكومت شیعی را بررسی كنیم؛ خاصه مسائل امنیت داخلی و بحران‌هایی كه تا آن روز باعث می‌شد حكومتی واحد و مستقل نداشته باشیم و از طرفی مشكلاتی از ناحیه عثمانی‌ها و ازبك هاپیش رو داشتیم و با مسئله تبشیری‌ها رو به رو بودیم.

 

*صفویه؛ سوخت تمدن شیعی در ایران

در چنین شرایطی حضور حكما و فقها در دستگاه حكومتیِ صفوی، ساخت یك تمدن شیعی را برای ما رقم زد و تا امروز از این سوخت تمدنی و معماری كه علامه و دیگر شخصیت‌های بزرگ شكل دادند، استفاده می‌كنیم.

 

از این رو تاریخ قرن دهم، صفویه و حكومت تشیع، ناشی از همكاری حكما و فقها است و در نیمه اول دولت صفوی این هم گرایی بر اساس مكتب تشیع، رویكردی عقلی و نقلی به ما داد و جهشی بزرگ در ساخت تمدنی رقم زد.

 

*تمركز علامه طباطبایی(ره) بر علم منطق

دبیر علمی كنگره جهانی علامه بهابادی در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو گفت‌وگو با اشاره به این كه علمِ منطق بر ساخته از دانش بشری است و همه بدان نیاز دارند، گفت: یكی از بزرگ ترین كارهای علامه بهابادی (ره) تمركز بر علم منطق بود تا به جامعه نشان دهد منطق صرفا مختص فلسفه نیست و برای علوم اجتماعی، فرهنگی و سیاست نیز باید به كار گرفته شود.

 

عبدی پور اضافه كرد: این منطق را می‌توان در حكمرانی و تعامل با ادیان هم مورد استفاده قرار داد تا به حقیقت دست یابیم و این حقیقت به صورت نسبی در دیگران هم یافت می‌شود.

 

*چگونگی مواجهه با ادیان و مذاهب مختلف

وی افزود: ما كه دنباله رو اهل بیت(ع) هستیم باید با همه اطراف گفتگو كنیم؛ مثل امام موسی صدر كه در لبنان بسیار موفق بود چراكه با طوائف و ادیان و مذاهب مختلف مواجه بود و بر اساس قول معروف می‌گفتند اگر چنین بستری نداشتیم، باید زیر ساختی می‌ساختیم و لبنان بستر خوبی است كه اگر یك عالم شیعی در آن جا موفق باشد، در بستر جهانی هم موفق خواهد بود.

 

از طرفی معتقد هستیم مذهب شیعی زمینه ساز حكومت حضرت ولی عصر(عج) خواهد بود و لذا شخصیت‌هایی مثل علامه بهابادی زمانی كه در نجف اشرف حضور داشت، ضمن رعایت حقوق یهودیان، اهل سنت و زنان، با دولت صفوی تعامل سازنده صورت می‌داد و زمانی هم كه دولت عثمانی حكومت را در دست گرفت، علامه را تنفیذ كرد چون به عنوان یك حكیم، حكمرانی عادلانه‌ای را رقم می‌زد.

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP