ملا عبدالله الیزدی - سال 981 هجری قمری - 1573 م

در سال 981 هجری قمری عالم، محقق، منطق دان معروف، متولی  حرم  امیرالمومنین مولا عبدالله بن شهاب الدین حسین یزدی بهابادی درگذشت و در رواق حرم در زیرزمین به خاک سپرده شد که عضدالدوله دیلمی  در آن دفن شده بود[1] واقع بین آستانه ی در اول وآستانه اذن دخول در دوم از جهت شرق قرار دارد.

 فقاهت او در نجف حکایت هايی دارد. در اثر اخلاق نیکو و حسن مدیریت و سیر و سلوک و مقام والای خود خزانه دار حرم امیرالمومنین علیه السلام شد. شیخ ما محمّد حرز الدین آن را این گونه توصیف کرد و فرمود:

معروف است که شاه طهماسب صفوی او را برای تصدی حرم از ایران به عراق آورد و کلید حرم و خزانه اشیاء باستانی گرانبها و خزانه بزرگ حاوی سلاح های وقفی را به او تحویل داد. که برای دفاع از حرم تدارک شده بودند٬ و به طور کلی نجف اشرف از غزوات بادیه نشینان در خطر بود. و شاه طهماسب برای او مدرسه ای در نجف در ضلع شمال غربی آن واقع در محل المشراق در اطراف خانه هاي حضرات آل كمّونة بنا کرد٬ و امروز یعنی سال 1295 هجری قمری أثري از مدرسه نمانده است. و از هند پرندگانی برای او آورد که در نجف به مرغان حرم٬ و گاه به پرندگان تورانی معروفند.

 

هنگامی که سلطان مراد عثمانی به نجف آمد و به زیارت مرقد امیرالمؤمنین علیه السلام مشرّف شد، ملا عبد الله را به خاطر حسن مدیریت و رفتار و خدمات اجرایی  بر منصب تولیت حرم علوي ابقا كرد. توليت حرم  علوی تا زمان ملا یوسف متوفی در سال 1270 هجری قمری در نجف در دست فرزندان و نوادگانش باقی ماند.

 

از جمله آثار به جا مانده از ملا عبد الله بهابادي: حاشیة الخطایی و حاشیة المنطق از علامه تفتازانی، که امروزه مشهور به حاشیة ملاعبدالله، حاشیة الخطایی دارد که در پایان ماه ذی قعده در مشهد مقدس به پایان رساند و حواشی بر شرح شمسیه و شرح القوائد فقهی  وحاشیه های متعدد دیگر از ایشان نقل قول شده است.[2]

سال 984 هجری قمری - 1576 م، نجف اشرف

در این سال شاه طهماسب صفوی از دنیا رفت و  پس از ارتحال ایشان آثار ویرانی و غفلت در شهر نجف نمایان شد. شاه از اين شهر مراقبت بسياري می کرد و نجف در زمان او به اوج عمران و آبادي رسید٬ وي شش تا هفت هزار خانه در اين شهر ساخته بود.

سال 992 هجری قمری - 1584 م [3]

در ماه صفر این سال ، شیخ احمد بن محمد اردبیلی معروف به مقدس اردبیلی در نجف اشرف رحلت کرد و در حجره مجاور مناره جنوبی در باب خزانة النفائس الكبيرة به خاک سپرده شد.[4]

 

[1] محققین شیخ محمد حرز الدین می گویند: آنچه به آن رسیدیم و نیز معلوم است این است که مقبره عضدالدوله در انتهای راهرو زیر دروازه دوم در کنار مرقد مطهر امیرالمؤمنین علیه السلام است.  و راهرو از اولین دروازه شرقی تا آستانه دو دروازه امتداد دارد حضرت در دو طرف آن هشتی - در زیر کف طاق‌نمای شرقی، سمت راست ورودی و سمت چپ آن از اولین در شرقی - شانزده دهلیز وجود دارد که بر خط قبله هشت در هشت امتداد دارند

[2] تاريخ النجف الأشرف المؤلف : عبد الزراق حرز الدين٬ الجزء : 2  صفحة : 274و معارف الرجال: 2/4.

[3] مباحث عراقية: 1/93. موسوعة العتبات المقدّسة (قسم النجف) : 1/202.

[4] تاريخ النجف الأشرف المؤلف : عبد الزراق حرز الدين٬ الجزء : 2  صفحة : 276 و معارف الرجال: 1/53.

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP