دکتر علی صادق دقیقی، معاون بین الملل كنگره جهانی بهابادی در گفتگوی رادیویی با اشاره به وجه بین المللی این كنگره اظهار كرد: بنده بر حسب وظیفه، حوزه بین الملل و جهانی سازی شخصیت علامه بهابادی را بر عهده دارم. این شخصیت در وهله نخست، جهانی است چون مدت‌ها متولیِ حرم شریف امیرالمومنین(ع) بوده است و از طرفی بر شهر نجف نیز حاكمیت داشته و شخصیت علمی ایشان به لحاظ كتابی كه متن درسیِ حوزه‌های علمیه سراسر جهان –مختص طلاب شیعه و سنی- تدریس می‌شد، جلوه‌ای دیگر از شخصیت بین المللی ایشان می‌باشد.

مسئولان نسبت به شخصیت‌های بزرگ ایرانی غفلت نكنند! وی افزود: كشورهای متعددی سعی دارند مفاخر علمی جهانی را به نام خود ثبت كنند و در این بین وظیفه‌ای مهم بر عهده سیاست گذاران حوزه علمی جمهوری اسلامی ایران است تا از شخصیت‌های علمی غفلت نورزند و نسبت به ثبت شخصیت‌های این چنینی دور نمانند تا خدای ناكرده اتفاقی كه برای برخی دیگر از شخصیت‌های علمی كشورمان رخ داد و دیگر كشورها ایشان را به نام خود به ثبت رساندند، تكرار نشود. درحالی كه آثار این بزرگان و سنت فكری‌شان با كشورهایی از این دست همخوانی نداشته و این كشورها صرفا مدفن این بزرگان ایرانی می‌باشد.

بهابادی؛ منطق دانِ جهانی معاون بین الملل كنگره جهانی بهابادی ابعاد وجودی و علمی علامه را بسیار گسترده خواند كه یكی از آن‌ها منطق است و خاطرنشان كرد: منطق علمی بین رشته‌ای و جهانی است و همزمان با علم منطق در حوزه اسلام، منطقی هم در دنیای مسیحی وجود داشته كه تعامل مثبتی میان این دو موجود بود. در حقیقت داد و ستدی علمی بین عالم مسیحیت و اسلامی در زمینه منطق وجود داشته و بخشی از كارهای ما در كنگره جهانی هم ترجمه آثار بهابادی برای مقایسه با تالیفاتِ هم عصر خود در آن روزگار می‌باشد كه در بستر وجود جهانی علامه جای می‌گیرد.

برگزاری كنگره بهابادی همزمان در چند كشور دقیقی افزود: خود كنگره هم در چندین كشور اعم از ایران، عراق –نجف-، تركیه و... برگزار می‌شود و برنامه ریزی‌هایی صورت می‌گیرد كه در اتحادیه اروپا نیز نشست‌هایی را برگزار كنیم تا نظر علاقمندان را به آثار علامه و نیز اساتید و شاگردان ایشان جلب كنیم كه همه جز برجستگان این عصر بودند. ظرفیت بسیاری در این زمینه نهفته است و علامه بهابادی یزدی الگویی بسیار بزرگ در میان علمای ایرانی اسلامی هستند و می‌توان بسیار روی شخصیت علمی و نوشته‌های ایشان تمركز كرد و ان شاالله بتوان به همه این ابعاد پرداخت.

شخصیت علامه بهابادی برای فلاسفه و منطقیون جذاب است این دانش آموخته حوزه منطقِ ریاضیات در پاسخ به این سوال رادیو گفت‌وگو درباره این كه كنگره مذكور دقیقا كدام وجه از شخصیت علامه بهابادی را در بعد جهانی برجسته خواهد كرد، گفت: از این باب می‌توان دو رویكرد به علامه داشت؛ یكی تاریخی و موزه‌ای است و می‌توان به عنوان یك شخصیت والا در برهه‌ای از تاریخ بدان پرداخت. می‌توان نسبت به این شخصیت مفتخر بود و این یك رویكرد برای كنگره است. بسیاری كنگره‌ها در همین راستا برپا می‌شود و این موضوعی جالب برای افرادی است كه در حوزه منطق اسلامی و فلسفه و تاریخ اسلام فعال هستند.

علامه بهابادی؛ نشر دهنده علم از دیروز تا امروز بحث دیگر نوخوانی و نگاهی جدید به آثار علامه است و هرچند او قرن‌ها قبل زیست می‌كرد ولی در وادی علم، در گذشته به سر نمی‌برد و از این رو باید آثار اصلیِ ایشان در زمینه‌ی ترجمه‌ای دقیق به زبان‌های اروپایی –آلمانی، انگلیسی و فرانسوی- داشته باشد و در اختیار محققین قرار گیرد. وی افزود: این افراد باید دست به بازخوانی بزنند. درست مثل كارهایی كه اهل سنت با آثار ابن تیمیه انجام دادند. او ایدئولوگ جریان سلفی و وهابی است و سنی‌ها دست به نوخوانی در باب آثار او زده‌اند.

آثار علامه بهابادی باید با علم منطق امروز سنجیده شود دقیقی با بیان این كه در سنت هندی و بودایی هم از نوعی منطق استفاده شده كه هندیان و بودائیان امروز، شكلی جدید بدان بخشیده و منطق بودایی را موردِ استفاده كاربردهای كامپیومتری قرار داده‌اند كه استفاده بسیاری از آن می‌شود، خاطرنشان كرد: این كار را می‌توان با آثار علامه بهابادی هم انجام داد. یعنی وجوه آثار ایشان باید با منطق امروز سنجیده شود تا نوآوری‌های او نسبت به آثار پیشینیان از جمله ارسطو مشخص گردد و متخصصین هم باید دست به تحقیقات بزنند تا آثار علامه موضوعیتِ تحقیق در علم منطق را در جهان امروز پیدا كند.

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP