دکتر «سید محمد صادق الهاشمی» رئیس مرکز پژوهش‌های عراق ضمن حضور در خبرگزاری ابنا و آشنایی با فعالیت‌های این مجموعه، پیرامون منظومه فکری و جهادی علامه بهابادی یزدی(ره) با خبرنگار ابنا به گفت‌وگو نشست.

متن این گفت‌و‌گو به شرح زیر است:

رسالت مرکز الهدی چیست و علت انتشار منظومه فکری علامه بهابادی(ره) از این مرکز را تشریح نمایید؟

بسم الله  الرحمن الرحیم

علامه بهابادی یکی از پایه‌های اندیشه و فرهنگ اسلامی به شمار می‌رود و بسیاری از علومی که در طول قرن‌ها تا به امروز تدریس می‌شود را پایه گذاری کرده است. او مردی است دارای دیدگاه سیاسی و از اولین افرادی که روش حوزوی در بیان دروس عقلی، فلسفی و عقلی را بنیان نهاد. بایسته است روش زندگی و تلاش‌های شخصیت‌هایی مانند ایشان  که در راستای تقویت تشیع تلاش کرده‌اند، احیا گردد. مرکز مطالعات "الهدی" بر اساس این دیدگاه، چاپ کتابی را بر عهده گرفت که مجموعه‌ای از مقالات پیرامون زندگی، تلاش‌ها، تاریخ، میراث، نوشته‌ها و اندیشه‌های علامه بهابادی را در بر گرفته است.

ابنا: بنظر شما چرا باید شخصیت علامه  که جامع معقول و منقول بودند را به حوزه ها و دانشگاه‌های عراق معرفی نماییم؟

پاسخ به این سوال جنبه ای عمومی دارد. زندگی هر ملتی با احیای تاریخ دانشمندان خود و گرامیداشت آنها گره خورده است؛ شاید برخی علما در تلاش های فقهی، فلسفی و قرآنی خود با هم برابر باشند اما وقتی عالمی با داشتن امتیازات فراوان علمی و در شرایطی بحرانی در جهت ترویج تشیع تلاش کرده، رویکردهای علمی متعددی ارائه داده، برای تحقق اهدافش شهرهای اسلامی را یکی پس از دیگری طی کرده و در عراق سکونت گزیده؛ شایسته است که میراث و اندیشه او احیاء گردد.

 اکنون برخی بر این باورند که تشیع از اسلام و یا اسلام نسبت به تشیع غریبه است و سیاست هیچ سنخیتی با اسلام ندارد. وقتی به بزرگانی همچون کرکی، بهائی، بهابادی، شیخ نراقی و امام خمینی(ره) می‌نگریم که ایده های شگفت‌انگیزی را ارائه نمودند، به یک مکتب فکری پیشرفته در جوانب عملی و سیاسی دست می یابیم که ثابت می‌کند "شیعیان اصل واقعی اسلام هستند". جوهره اسلام واقعی که امام خمینی(ره) آن را ترویج و احیاء کرد، برگرفته از آرای فقهاء است و آنها  نیز آراء خود را از بیانات انبیا، رسولان و معصومین گرفته‌اند.

وقتی هیئت‌هایی به ریاست دکتر «عبدی» دبیر علمی کنگره علامه بهابادی(ره) به عراق آمدند، پیشنهاد کردم که شیخ بهابادی را به دانشگاه‌ها، فرهیختگان، اندیشمندان، دانشگاهیان و حتی حوزه‌های علمیه عراق معرفی کنیم چرا که حوزه های علمیه، فقط نام «ملا عبدالله» را شنیده‌اند و نمی‌دانند ملا عبدالله همان علامه بهابادی(ره) است.

ابنا: درباره نقش علامه در ساخت تمدن شیعه در عصر صفوی توضیح دهید؟

عصر صفوی، عصری است که توجه به مذهب شیعه گسترش یافت. طبقه حاکم در این دوران، توانست قدرت را در کنار مذهب قرار دهد و از آن دفاع کند و همچنین علمای دینی را به خود نزدیک گرداند که از جمله آنها توجه ویژه به علمایی همچون بهابادی، بهایی، کرکی و مجلسی بود که معتقد بودند عصر صفوی، فرصتی طلایی برای توسعه دانش و  مذهب تشیع است و باید به خوبی از آن بهره‌مند شد .

ابنا: آیا برنامه‌ای برای رونمایی از دو جلد کتاب منظومه فکری و جهادی ایشان را دارید؟

بله، کتاب اول را چاپ کردیم و بحمدالله کتاب دوم را هم چاپ خواهیم کرد که بیش از 300 صفحه است. همانطور که گفته شد، این کتاب شامل مجموعه مقالات است و بر روی کتاب سوم، چهارم و مجلدات بعدی نیز متمرکز خواهیم شد.

ابنا: نظرتان را درباره خبرگزاری ابنا و راهکارهای توسعه همکاری با مراکز علمی – فرهنگی عراق را بیان نمایید؟

بنده اعتراضاتی نسبت به روش مدیریتی و نبود یک خبرگزاری کارآمد در عرصه پژوهش را داشتم که با فعال شدن خبرگزاری ابنا، این نگرانی از بین رفت. این خبرگزاری با بهره‌مندی از کادر برجسته و صاحب قلم توانسته مخاطب خود را جذب کند. در این زمینه می‌توان از سه راه به پیشرفت‌های بیشتری رسید؛ اول، معرفی دانشمندانی همچون  بهابادی، اردبیلی و شیخ بهایی که اعتقاد داشتند قلمرو جغرافیایی جهان شیعه محدود به ایران یا عراق نمی‌شود؛ موضوع دوم، تداوم ارتباط میان  نخبه‌ها و دیدار از دانشگاه‌های دو کشور و حوزه های علمیه است؛ موضوع سوم نیز  ادامه کار این خبرگزاری‌ها است که می‌توانند فرهنگ شیعی را به افراد مختلف برسانند.

ویژه نامه ها

ویژه نامه 1 ویژه نامه 2  معرفی آثار  معرفی آثار(انگلیسی)
ویژه نامه (عربی) حکیم بهابادی در یک نگاه (فارسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (انگلیسی) حکیم بهابادی در یک نگاه (ترکی)
TPL_BACKTOTOP